Zdravá a chutná jablka

Alespoň jednu jabloň lze nalézt snad na každé zahradě. Existuje velké množství odrůd jablek. Rozlišujeme jablka letní a podzimní. Druhů je nepřeberné množství. Každá odrůda má samozřejmě svá specifika a každá se hodí k jinému druhu zpracování. Některé odrůdy jsou nejlepší k přímé konzumaci bez jakékoli další úpravy. Jiné se hodí pro uskladnění do sklepů a své nejlepší kvality dosahují třeba až na konci zimy. Z dalších odrůd se dá připravit například jablečné pyré Eshop.koldokol, chutný kompot či výborný mošt. Pro toto zpracování jsou vhodné odrůdy s příjemnou sladkou vůní i chutí. Čeští zahrádkáři by se dali nazvat opravdovými přeborníky v pěstování jablek. Tolik různých starých odrůd se nedá najít snad nikde jinde na světě. Rozlišujeme různé barvy zralosti plodů, od zelených přes žlutá, červená nebo žíhaná.

pyre

Jablka, ač by to mnohé z nás možná vůbec nenapadlo, jsou velmi prospěšná pro naše zdraví. Jablka obsahují velké množství vlákniny, která se ukrývá ve slupce. Asi každý z nás si vzpomene, jak jako malé dítě právě tyto tvrdé a nedobré slupky z jablek okousával. Ovšem je to skutečně ta nejzdravější část z celého plodu. Ač jsou jablíčka příjemně sladká, nemusí se je bát do svého jídelníčku zařadit ani diabetici.

jablka

Mají nízký obsah cukru a také málo kalorií. Jsou z více než 80% tvořena vodou. Obsahují také vitamín C a další důležité látky jako například zinek, měď, železo nebo draslík. Právě draslík pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle a působí na správnou funkci ledvin. Železo je zase velmi důležitý minerál, který si lidské tělo nedokáže samo vyrobit. Je nezbytnou součástí hemoglobinu, tedy složky červených krvinek. Minimálně jedno jablko denně bychom si měli dopřát. Bohužel se tak často neděje a raději saháme po jiných lákavějších potravinách, obvykle však nepříliš zdravých.